Robert Walters Birmingham

Recruiter Office fit out brief

An office fit out for an international recruitment company as Robert Walters Plc relocated their Birmingham operation from serviced office space to a new building in the Brindley place development, central Birmingham. The office provides scope to expand from 36 to 51 staff, with infrastructure already in place for the future increase.

Meeting the office fit out challenge

A magnificent new office development with high ceilings and floor to ceiling glazed facade, 11 Brindley Place came with some unusual office fit out challenges. With so little solid wall space, the tried and tested recruitment industry format of using whiteboards to display vacancies and candidates wasn't going to fit well with the architecture. In response the design team developed a track mounted sliding whiteboard system that has several clear advantages. The semi-opaque whiteboards let a certain amount of light filter through, can be used as a sun shade during the sunny hours, and the boards can easily be moved to the ideal position. On a twin track fitting, the boards can also be nested.

The office layout plan has inbuilt expansion provision, with infrastructure for a further 15 staff, and the front of house reception design showcased an updated corporate appearance for Robert Walters offices.

At full occupation the offices will have a ratio of 88 sq ft per person. The office fit out caters for the full occupation level, but provided an enclosed event / forum room initially, which can be easily removed later.

Office design and Fit Out

Office Design and fit out for a recruitment company has a back office, front office, dimension. Behind the scenes the recruiting floor has team working in high density layouts, with adjacent whiteboard space. Communication and visibility of information is an important operational element to the office design. Front of house is an altogether more calm and professional space with good acoustic insulation around the interview rooms. The layout for the front of house area has interview rooms arranged in close proximity to receptionists.